Zakázané snímky jsou nyní k vidění v olomoucké Zbrojnici

Česká tisková kancelář (ČTK) svou venkovní výstavou nesoucí název Nežádoucí okamžiky představuje menší i větší milníky manipulace a cenzury ve fotožurnalistice v průběhu dějin. Tato veřejnosti přístupná expozice je momentálně vystavena na nádvoří Zbrojnice Univerzity Palackého v Olomouci do poloviny listopadu.

Odretušované osoby, zamazané části fotografiií a zejména snímky, které byly v různých obdobích dějin zcela zakázané, zpravodajská agentura nejdříve odprezentovala v rámci konání 46. ročníku festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Výstava čerpá hlavně z fotoarchívu ČTK a částečně vychází z knihy Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK, kterou napsal tehdejší šéfredaktor obrazového zpravodajství ČTK Dušan Veselý ve spolupráci s autorkou Hanou Řehákovou.

Expozice v rámci své instalace s několika desítkami fotografií návštěvníkům dává možnost nahlédnout do temných období dějin plných úprav za účelem zkreslení reality vladnoucími elitami. Zejména poukazuje na to, jak obrovský vliv má ve zpravodajství právě samotný obraz, jelikož přesně ukazuje, co, kde, kdy a jak se událo, což činí manipulaci s ním velmi nebezpečnou. Veřejnost si zde může prohlédnout fotografie za první republiky, obou světových válek a hlavně z dob komunismu na našem území i v zahraničí.

Součástí výstavy je také náhled toho, jak se nakládalo s fotografiemi tehdejších českých emigrantů jako např. režiséra Miloše Formana, tenistky Martiny Navrátilové či s tzv. trezorovými filmy, kam se mimo jiné také řadí film Skřivánci Jiřího Menzla na motivy povídek Bohumila Hrabala.

Venkovní výstava ve Zbrojnici bude k vidění do 15. listopadu, poté se přestěhuje do Brna a na začátku nového roku do centra Prahy.

Přidat komentář